XARXA COOPERATIVA D'EXPERIÈNCIES TIC PER A L'ENSENYAMENT EN VALENCIÀ



Arran de les jornades organitzades pel centre Carles Salvador al voltant de les TIC en l'ensenyament, naix la xarxa social "Un entre tants: xarxa cooperativa d'experiències TIC per a l'ensenyament en valencià".

Es tracta d'una comunitat virtual que aplega un col·lectiu de professors interessats a aplicar les noves tecnologies a l'ensenyament. Entre els objectius del grup cal destacar: la reflexió sobre l'ús de les TIC a l'ensenyament, l'autoformació en eines digitals, l'elaboració de materials per a l'ensenyament en valencià, la normalització de la llengua... Com podeu observar, tenen molts interessos compartits amb el nostre grup TIC TAC.

La xarxa ha estat creada amb la plataforma Ning (plataforma per a crear xarxes socials amb un interés comú) i està oberta a tot el món. Qui s'anima?





COMPETÈNCIA PRAGMÀTICA EN COMUNICACIÓ DIGITAL ASINCRÒNICA


Segons alguns experts el món està dividit entre nadius digitals (els nascuts a l’era d’Internet) i migrants digitals, els qui com nosaltres vàrem nàixer en un món analògic i hem migrat a l’altre. Alguns pensen que per als primers el domini de les noves eines d’informació i comunicació és més fàcil (han nascut amb una pantalla baix del braç). Però el fet és que, tant uns com els altres, ens enfrontem a nous mitjans de comunicació per als quals no hem estat formats i a base d’assaig i error anem millorant la nostra competència digital. Amb la intenció de fer més fàcil eixe canvi i d’ajudar qui ho necessite, hem preparat este document sobre com millorar la nostra competència pragmàtica en comunicació digital asincrònica, o siga el correu electrònic.
De la mateixa manera que quan sona el telèfon no despengem l’auricular i ens quedem esperant que parla l’altre, sinó que diem: diga?, al correu electrònic també hi ha coses que es poden fer i coses que no es poden (deuen) fer. D’això li’n diem la netetiqueta. 
Què fan i que no fan els usuaris experts :
Documnet en PDF

GOOGLE WAVE

Tres dels grans èxits de la comunicació digital són el correu electrònic, la missatgeria instània (el xat) i el FTP, la transferència de fitxers. Eixos tres gans invents varen ser ideats als anys seixanta imitant formats analògics de comunicació, el mail és com una carta, el xat com una conversa telefònica i el FTP com l'ordinari o SEUR.
Posteriorment, i al mateix temps que milloraven les xarxes i les màquines, s'han incorporat nous sistemes: el blog, els wikis...
Google, que s'ha convertit en el nou Big Brother, ha marcat tendències des la seua aparició a la Xarxa. Recordeu el seu cercador, el Gmail, el Google Maps...  i continua fent-ho. I ara, el mes de maig passat, ha presentat el seu nou sistema (sembla revolucionari) de comunicació i col·laboració: el Google WAVE.

Com podríem definir WAVE? Com una eina de comunicació i col·laboració en línia i instàntania que unix el correu, la missatgeria instantània, la transferència de fitxers, el treball col·laboratiu, els jocs online i la sincronització de documents.
Per a entendre'ns, tres persones conectades per GWave, en la mateixa ona (una conversa), el que passa a la meua pantalla, també passa a les altres dos. Si jo escric al meu ordinador, estic escrivint en temps real a les tres pantalles, si modifique un mapa, les modificaions es faran als tres mapes, i si afig una foto a un document s'afegirà al meu i als altres.
De moment només està funcionant una versió beta per a desenvolupadors, exclusiva per a 100.000 persones a tot el món i només s'hi pot accedir per invitació i en llista d'espera. Però és molt possible que en pocs mesos, tots i totes acabem treballant amb el Google Wave. Estigueu atents.
Si voleu saber més aquí teniu:
La presentació en una conferència d'una hora vint minuts en anglés.
Un resum de 10 minuts de la conferència (en anglés).
Un parell de posts: des de meddia cristalab.
I amb açò estrenem la secció Cool Hunter.

SLIDE SHARE

Slide Share és un banc de presentacions (en Power Point o Keynote) per a compartir. Pot ser una bona eina per a estalviar-nos faena, ja que permet abaixar-te les presentacions que després podràs modificar al teu gust. Per poder descarregar-les cal registrar-se (però és gratuït).







Mireu com utilitzar-ho, com registrar-vos i poder abaixar-vos tots els powers que desitgeu  des d'este screencast. Ah! I també podeu penjar-ne.

ELS CONTACTES DE GMAIL

Crear contactes, de forma automàtica, des de la safata d'entrada o en contestar un correu. Gestionar l'agenda: modificar-los, eliminar-los, cercar-los... Crear i gestionar grups. Tot això i un poquet més és el que trobareuen este vídeo tutorial sobre els contactes del gestor de correu Gmail de Google.
Si en acabar teniu dubtes, sempre podeu tornat a posar el vídeo o enviar una pregunta.

MÉS SOBRE EL GMAIL: CREACIÓ DE GRUPS DE CONTACTES


Seguint amb l'objectiu del grup TIC TAC de millorar la nostra competència digital de l'Assessoria, ací teniu un nou screencast o videotutorial. Ara, volem mostrar com gestionar els nostres contactes amb la creació de grups. És a dir, agrupem les adreces electròniques que tenim gravades al nostre compte de correu segons diversos criteris: amics, centres, grups de treball de l'assessoria, professorat..., amb la finalitat d'enviar els correus més ràpidament.

Cliqueu ací per veure el tutorial.

De moment és una prova, necessite un programa que no siga una demo i el vídeo no està editat. Poc a poc...



LA PISSARRA DIGITAL


Un dia ens haurem de decidir a orientar, i recomanar l'ús, o crear materials per a la pissarra digital.
Un bon mestre d'Alacant opina que el valencià ha d'estar present en les pissarres de totes les escoles i per a començar ens suggerix aquestes adreces web per tal d'aprendre les qüestions bàsiques i recomanar llocs amb recursos interessants i profitosos.

ETIQUETES DE GMAIL

Seguint amb la idea d'ajudar-vos a millorar la competència digital i la gestió del correu electrònic, hem elaborat un nou screencast, vídeo tutorial podem dir, sobre un dels aspectes que incorpora l'apliació de correu Gmal: les etiquetes.
Les etiquetes faciliten la classificació, ordenació i recuperació del nostre correu. Es tracta d'un sistema d'arxivació que no està basat en carpetes o directoris, sinó en etiqutes. Etiquetar permet arxivar el document seguint dos, tres o més criteris sense haver de fer còpies d'eixe document, una per a cada carpeta, com féiem en el sistema anterior.
Aquí teniu el tutorial.

RSS AMB GOOGLE READER


Hola companys i companyes, açò és un vídeo tutorial sobre què és RSS i com utilitzar-lo.
L'objectiu és poder fer un cop d'ull a aquelles pàgines o blogs que ens interessen sense haver d'entrar en totes elles.
Amb una subscripció feta mitjançant un agregador com el "google reader" podem llegir allò que volem dels llocs web o blogs que ens siguen d'utilitat.

BLOC O BLOG? ARTICLE DE BIBILONI

El Termcat ha decidit de normalitzar el terme bloc, amb –c, per a designar allò que en el món sencer es diu blog, amb –g. Alhora ha beneït el derivat blocaire per a designar el que en anglès es diu blogger, és a dir, l’autor o gestor d’un blog. Amb aquesta decisió el Termcat en rectifica una d’anterior on es postul·lava diari interactiu personal,

[...] Però l’etimologia de blog és completament diferent de la de bloc. Aquest mot darrer, en el sentit de massa de matèria sòlida (i accepcions derivades), té l’origen remot en un mot germànic, blok, i en el sentit més recent de llibreta procedeix –via espanyol, com tots els mots moderns– del francès bloc (à notes); mentre que blog és una paraula anglesa resultat de l’escurçament de weblog. Aquest és compost de web (pàgina web) i log (registre).

Article complet en format PDF

MAGIC MOUSE: NOU RATOLÍ MAC POTENT

Sembla ser, pel que es comenta per la Xarxa, que el nou ratolí d'Apple, el Magic Mouse, és molt més potent del que sembla. És innovador en disseny i tecnologia,  incorpora algunes de les funconalitats del trakpad dels primers MacBooks, i a més a més de no tindre botons... el seu sensor multitouch és capaç de reconéixer accions amb tres i quatre dits. Però no cal explicar el que ja està explicat, recopilant informació de diferenst llocs, a este post d'Applesfera. Alguna l'ha provat ja?


SOBRE L'ÚS DEL CORREU ELECTRÒNIC

En la línia de la formació sobre competència pragmàtica en comunicació digital asincrònica encetada per Voro, en El bloc de la Francina ens recomanen un llibre sobre l'ús del correu electrònic: Manual de urbanidad y buenas maneras en la Red de José Antonio Millán, amb consells fàcils i pràctics, entre els quals destaquem:
  1. Tracta els altres com t’agradaria que et tractessin a tu.
  2. No escriguis el correus en majúscules. És com si cridessis!
  3. Cal que en els e-mails hi hagi una fórmula de comiat, sigui la que sigui.
  4. Deixa reposar un correu compromès abans d’enviar-lo.
  5. Reserva un temps per rebre i contestar el correu. No tallis la tasca que estiguis fent per comprovar si t’ha arribat correu nou.
  6. No baixis el correu, mentre estàs parlant amb algú per telèfon. Queda fatal sentir el teclat mentre estàs parlant per telèfon amb algú. Vol dir que no li fas prou cas! A més, la multitasca està contraindicada per a la salut
I una regla d’or: no hauríem de deixar cap correu sense respondre. Encara que sigui per dir senzillament que l’hem rebut.
I ara a posar-ho en pràctica!

SCREENCAST

Programes per a crear screencast

Per a MAC
El Quic Time Player que porta de sèria l'Snow Leopard. Ara bé, és la versió 10. El Leopard porta el QTP 7 i no el té.
A banda tenim el Jing (la versió gratuïta alça el fitxers en format FLV) i el SnapZ Pro, és molt bo però caduca als 30 dies. També es poden utilitzar Screenflow i Screenflick que tenen bones referències a la Xarxa

Per a Windows:
CamStudio és el programa més valorat i més usat.

Si voleu saber més consulteu este post del blog Notengoiphone

PRESENTACIÓ GENIAL

Presentació de la 1a comunicació  (Comunicar el llenguatge a través el curmetratge) de les II Jornades de llengua i TIC de Castelló que podeu visionar i descarrgar-vos en format PDF

CEIP SANT BERNAT

El CEIP Sant Bernat d'Olesa de Montserrat treballa les TAC a tot el centre. Cada cicle ha elaborat el seu blog i, a més, han explicitat les TAC que treballen o que poden treballar en cada cicle. Inclou també activitats elaborades per l'alumnat i el projecte Intranet del centre.

GESTIÓ DE L'AULA 1 A 1

Jordi Serasols, inspector d'educació ens explica la funció de les TIC en els centres educatius. En el següent power ens mostra l'aprofitament de les TIC en totes les etapes educatives.

TIC TAC OFF: ESTRENEM SECCIÓ

Estrenem la secció TIC TAC OFF (on pensem penjar propostes per a què tanqueu l'ordinador i passegeu, llegiu, viatgeu, cuineu o cuideu el jardí) amb una prosposta de novel·la molt interessant: El nombre del viento.
En lloc de fer-vos la ressenya, vos enviem la pàgina EL NOMBRE DEL VIENTO que ha creat l'editorial on hi ha crítiques, comentaris i moltes més coses.

Segons la nostra informació l'original és en anglés i hi ha traducció al castellà, però encara no al valencià.


TIC TAC SERRA

El Centre d'Estudis Serra ha fet un canvi: de centre tradicional a centre TAC. Vegeu el resultat.




View more presentations from marnavarro.

REUNIONS GRUP TIC TAC

El Grup TIC TAC  és el grup més ecològic  de tota l'assessoria (sí, sí, el que menys arbres crema) i encara que algú puga pensar el contrari les reunions no són vituals, són presencials. I deixem contància en esta instantània que no ha passat per Photoshop




XARXES PER A APRENDRE LLENGUA

Articles, 44: Xarxes per aprendre llengua. Montserrat Fons i Montserrat Vilà (coords.). Núm. 44, gener - març de 2008. Graó Edicions.


Contingut del llibre  

Monografia:
Xarxes per aprendre llengua [Montserrat Fons, Montserrat Vilà
Eines per a la comunicació i la construcció col·laborativa del coneixement [Begoña Gros]
Les recerques a Internet: més que saber llegir [Àngels Prat, Conxita Márquez] 
Un fòrum per a l’elaboració i l’aplicació de WebQuest a l’àrea de llengua castellana i literatura [Adela Fernández Campos, Irene González, M. del Mar Pérez Gómez] 
Lectura i escriptura a secundària: una wikillibreta de vacances [Xavier Fontich] 
Llegir la credibilitat dels webs: estudi de cas [Francina Martí]
Podcàsting literari a la classe de llengua [Bea Marín, Laura García Ferreira] 
Significats nous i maneres noves d’aprendre a llegir i escriure [Jordi Jubany]
Usos d’Internet en un context multilingüe. L’evolució d’una experiència a l’educació secundària [Claudi Fuster] 

Intercanvi: 
Una guia per a l’anàlisi de proves d’avaluació des de la perspectiva PISA [David Duran, Carles Monereo]

DROPBOX

Formació: El Dropbox

Què és el Dropbox i de què ens pot servir en la nosta tasca diària? A continuació teniu explicat de forma clara i sezilla (esperem) i dividit en tres parts, perquè els vídeos no tarden en carregar, part de les possibilitats que ens permet esta aplicaió. Si no queda clar, rebobineu i torneu al principi.

DROPBOX (1)

Què és el Dropbox? (un disc dur al núvol) Com funciona? Quines coses fa? Per a què servix? Com crear un compte i com instal·lar-lo.




Seguiu aquí
DROPBOX 2: Com crear un compte i com instal·lar l'aplicació. Accedir al compte. Gestionar fitxers: crear carpetes, carregar, moure, eliminar fitxers. Recuperar fitxers esborrats. Compartir carpetes.

DROPBOX 3:Gestionar el Dropbox des del disc dur. Sincronitzar fitxers a diferents ordinadors (el de casa, el portàtil i el de la seu). Preferències de configuració.

GOOGLEMAPS (per fer les dietes)

Benvinguts al blog?web? del grup TIC TAC. Aquí teniu un vídeo screencast) sobre com el Googlemaps pot fer més fàcil el nostre treball ajudant-nos a fer les dietes amb precisióni faclitat.

Formació: L'ús del Googlemaps

EN PAPER: WEB 2.0 NUEVAS FORMAS DE APRENDER Y PARTICIPAR

Contingut del llibre ( ...)

    laertes_web_20
  • Prólogo : (Antonio Bartolomé)
  • Presentación: (Mariona Grané y Cilia Willem)
  • LOS CONTENIDOS
  • LAS REDES SOCIALES
    • Expresiones políticas del internet social. (Leónidas Martín)
    • Las redes sociales online, una oportunidad con riesgo para los adolescentes (Sonia Livingstone)
    • Alfabetización digital desde el pensamiento crítico (Tiscar Lara)
  • EL APRENDIZAJE
    • Contextos, medios y herramientas 2.0 en la práctica educativa (Mariona Grané)
    • Enseñar y aprender con la web 2.0 (Ángel Fidalgo)
    • Una visión crítica de la web 2.0 desde la educación. La eterna utopía del aprendizaje en red. (Hugo Pardo)
  • UNA MIRADA HACIA ADELANTE
    • Más allá de la web social: una prospectiva de la web en entornos educativos (Fernando Santamaría)
  • LAS AUTORAS Y LOS AUTORES
  • LA WEB 2.0

ESTRENA


Hola, tu !!

El que tens ara en pantalla és el primer esborrany del que serà la web (blog? ja parlarem de la definició i utilitat dels blogs) del Grup TIC TAC. O siga la versió 1.1 i necessita de les teues aportacions per millorar.
Així és que, si tens temps i ganes, fes una volteta i envia els teus comentaris, propostes i critiques al correu de l’irresponsable que t’està escrivint (no cal posar foto ni correu).
N’hi ha més coses, més entrades, més pàgines, més seccions, més ginys, però to en un dia no pot ser. I quan acabes, si pots, TIC TAC OFF i passeja, llig…

Jornades TIC de Castelló

Els nostre companys de Castelló han organitzat i ja han començat les II Jornades “Les TIC en l’àmbit del plurilingüisme” que es fan al Planetari de Castelló, els dies 14 i 21 d’octubre de 2009. De la primera de les sessions teniu aquí un resum en vídeoclip d’un minutet i poc.

DROPBOX (1, 2 i 3)

Formació: El Dropbox

Què és el Dropbox i de què ens pot servir en la nosta tasca diària? A continuació teniu explicat de forma clara i sezilla (esperem) i dividit en tres parts, perquè els vídeos no tarden en carregar, part de les possibilitats que ens permet esta aplicaió. Si no queda clar, rebobineu i torneu al principi.


DROPBOX  (1)
Què és el Dropbox? (un disc dur al núvol) Com funciona? Quines coses fa?  Per a què servix? Com crear un compte i com instal·lar-lo.




DROPBOX  (2)
Com crear un compte i com instal·lar l'aplicació. Accedir al compte. Gestionar fitxers: crear carpetes, carregar, moure, eliminar fitxers. Recuperar fitxers esborrats. Compartir carpetes.





DROPBOX (3)
Gestionar el Dropbox des del disc dur.  Sincronitzar fitxers a diferents ordinador? (el de casa, el portàtil i el de la seu). Preferències de configuració.







Anar a Dropbox